Wednesday , February 21 2024
Noutati

Tomografie Oculara In Coerenta Optica

Ce trebuie sa stim despre o tomografie oculara in coerenta optica?

In fiecare zi exista persoane carora medicii oftalmologi le recomanda o tomografie oculara in coerenta optica. Multe dintre aceste persoane carora le-a fost recomandata o astfel de procedura, nu au idee ce rol are aceasta. Nu stiu nici ce avantaje poate avea procedura si multe alte informatii. Din acest motiv isi indreapta atentia spre site-urile de specialitate pentru a cauta cele mai importante informatii.

Am decis sa venim in ajutorul celor care cauta informatii despre aceasta procedura. Vom explica in randurile de mai jos ce este dar si ce rol are tomografia oculara in coerenta optica. Daca o astfel de procedura v-a fost recomandata dvs. sau unui membru al familiei ar trebui sa cititi cu mare atentie.

Ce este o tomografie oculara in coerenta optica?

Tomografia oculara cu coerenta optica (OCT) este un instrument de imagistica neinvaziv care, in esenta, „face o fotografie a spatelui ochiului”. OCT foloseste unde luminoase pentru a face fotografii in sectiune transversala, permitandu-le specialistilor sa vizualizeze fiecare strat distinctiv al retinei.

Tomografie Oculara In Coerenta OpticaAceste imagini le permit sa cartografieze si sa masoare grosimea acesteia, si ajuta la diagnosticarea si monitorizarea bolilor oculare retiniene. Cele mai bune exemple de astfel de boli oculare pe care le putem aminti sunt glaucomul si degenerescenta maculara.

In mod evident insa, nu doar aceste doua boli sunt descoperite in timp ce este efectuata o tomografie oculara in coerenta optica. Exista si alte boli oculare si alte probleme ale ochilor, pe care le mentionam chiar acum:

Degenerescenta maculara legata de varsta (ARMD).

  • Glaucom.
  • Retinopatie diabetica.

Alte modificari ale retinei si maculei, inclusiv:

  • Orificiul macular.
  • Membrana epiretiniana.
  • Maculopatia seroasa centrala.
  • Nevus coroidian.
  • Ocluzii retiniene.
  • Rupturi/desprinderi de retina.
  • Detasarea Vitreului Posterior.

Este sigura o astfel de procedura?

Imagistica OCT este sigura, non-invaziva si nedureroasa. Fiecare ochi este surprins individual si de la inceput pana la sfarsit, imagistica dureaza aproximativ 5-10 minute. Medicul va va pune sa va puneti barbia pe un suport pentru barbie si sa va concentrati pe o tinta specifica. Apoi, fara atingere, un blit rapid se prezinta, care este foarte asemanator cu fotografia, iar scanarea este completa!

Diagnosticul bolii precoce

Fara doar si poate, o tomografie oculara in coerenta optica este un instrument excelent in diagnosticarea bolilor oculare. Spre deosebire de fotografia traditionala a retinei care capteaza imagini ale structurilor superficiale vizibile ale ochiului, imagistica OCT ofera o imagine 3D sau o harta a retinei. Pe langa diagnosticarea precoce a bolii, OCT poate ajuta si cu:
Monitorizarea progresiei bolii sau a anomaliilor oculare.

Diagnosticarea bolii oculare la copii, care altfel poate fi dificila.

Diagnosticarea altor boli sistemice, inclusiv diabetul, hipertensiunea arteriala si scleroza multipla.

Am nevoie de o tomografie oculara in coerenta optica?

In timpul examenului oftalmologic de rutina, optometristul dumneavoastra va poate recomanda imagistica OCT. Se intampla de obicei acest lucru daca se observa ceva anormal sau daca aveti un risc crescut de boala oculara.

Este posibil sa aveti un risc crescut daca aveti peste 50 de ani sau daca aveti antecedente personale cu anumite afectiuni oculare, istoric familial de boli oculare. Si daca aveti boli vasculare, inclusiv diabet si hipertensiune arteriala va poate fi recomandata procedura.

Chiar daca nu sunteti expus riscului, imagistica OCT este o modalitate excelenta de a va monitoriza si de a va proteja sanatatea ochilor.

Citeste si...

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov Un Cabinet Dentar Barsov este ideal pentru voi. Acesta va va pune …